ΠΟΝΤΙΚΙΑ ΚΑΙ ΑΡΟΥΡΑΙΟΙ


ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ:

Το ποντίκι ανήκει στην τάξη των τρωκτικών και είναι το πιο διαδεδομένο του είδους του.  Το μέγεθός του είναι 7-10 εκατοστά και η ουρά του 11 εκατοστά, ενώ το χρώμα του είναι συνήθως σκούρο γκρι και σε κάποιες περιπτώσεις υπόξανθο. Οι κοινωνίες που δημιουργούνται είναι πατριαρχικές και η επικράτηση των αρσενικών τα φέρνει συχνά σε σημεία μάχης. Είναι από τα θηλαστικά που είναι παμφάγα, με αδυναμία στα δημητριακά, αλλά η καλύτερη ώρα αναζήτησης είναι το βράδυ, μιας και διαθέτουν εξαιρετική όραση στο σκοτάδι. Η όρασή τους, τους επιτρέπει να ξεχωρίζουν λεπτομέρειες, ενώ η όσφρηση και η ιδιαίτερη σχέση που έχουν με την αφή του σώματός τους, τα καθιστά ικανά να μετακινούνται τις βραδινές ώρες. Η διάρκεια ζωής ενός ποντικιού είναι περίπου δυόμιση χρόνια και η αναπαραγωγή του γίνεται με ραγδαίους ρυθμούς, καθώς το θηλυκό γεννά από 4 έως 8 φορές τον χρόνο, από 7-10 μικρά. Τα μικρά που γεννιούνται είναι άτριχα και η ανάπτυξη και ο απογαλακτισμός γίνονται μέσα 3-4 εβδομάδες.

Παρόλο που οι χώροι μάζωξης είναι σε υπονόμους και βρώμικα μέρη, τα ποντίκια περνούν αρκετό χρόνο στην καθαριότητά τους, γιατί έχουν ανεπτυγμένο το ένστικτο του καθαρισμού. Δυστυχώς, όμως, και ενώ περνούν το 25% της αφύπνισής τους στον καθαρισμό τους, οι ασθένειες που μεταδίδουν είναι η πανώλη, η σαλμονέλα, η τριχινίαση και η λεπτοσπίρωση. Ο αρουραίος που διακρίνεται σε 2 είδη (κοινός, μαύρων/των πλοίων) έχει διαφορετική δομή είναι μεγαλύτερος, 18-25 εκατοστά και το μέγεθος της ουράς του είναι περίπου 14-20 εκατοστά. Η ουρά του είναι μεγαλύτερη από το σώμα και το χρώμα του είναι σκούρο σταχτί. Ο κοινός αρουραίος είναι λίγο μεγαλύτερος από τον μαύρο και το ρύγχος τους είναι πλατύ και στενό. Έχει την ίδια συχνότητα αναπαραγωγής με τα ποντίκια και τον ίδιο αριθμό μικρών.


ΕΙΔΗ:

Τα είδη των ποντικιών είναι ο Rattus Norvegicus (κοινός/ καφέ αρουραίος), ο  Rattus Rattus (μαύρος/ των πλοίων) και ο Mus Musculus (οικιακός ποντικός).

Ανάλογα με το είδος, αλλάζουν οι διατροφικές συνήθειες και ο κύκλος αναπαραγωγής.
•    Rattus Norvegicus: σε αυτό το είδος η κύηση διαρκεί 3 εβδομάδες και τα μικρά που γεννιούνται είναι 3-6, ενώ το μέγεθός τους είναι 7-8 εκατοστά.

Ποντίκι novergius

Η περίοδος που διαρκεί από την γέννηση μέχρι την σεξουαλική ωριμότητα είναι 10-12 εβδομάδες. Τα Rattus Norvegicus τρώνε συνήθως δημητριακά και ξηρούς καρπούς και χρειάζεται περίπου 30 γραμμάρια τροφής και 60 ml νερού για να ζήσουν, ενώ τα συναντάμε σε υπονόμους, στο έδαφος σκάβοντας τρύπες και αρκετά συχνά αναρριχάται.
•    Rattus Rattus: αυτό το είδος έχει την ίδια περίοδο κύησης και αριθμό μικρών με το Rattus Norvegicus, αλλά η περίοδος μέχρι την σεξουαλική ωριμότητα είναι 12-16 εβδομάδες.

Ποντίκι Rattus rattus

Η αδυναμία ους είναι τα υγρά φρούτα και τα δημητριακά, το φαγητό που χρειάζονται είναι 15 γραμμάρια και το νερό 60 ml. Οι χώροι που τα βρίσκουμε είναι οι υπόνομοι, σε τρύπες στο έδαφος και αρκετά συχνά αναρριχούνται.
•    Mus Musculus: και εδώ η κύηση διαρκεί 3 εβδομάδες, ο αριθμός των νεογνών είναι περίπου 8 και η περίοδος ενηλικίωσης είναι 8-12 εβδομάδες. Αυτό το είδος τρώει δημητριακά και χρειάζεται 3 γραμμάρια και 3 ml νερό για να ζήσει, ενώ το βρίσκουμε στο έδαφος σε τρύπες και συχνά τα συναντάμε να αναρριχούνται.

Ποντίκι mus musculus


ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ:

Τα τρωκτικά είναι αρκετά έξυπνα, ευέλικτα και αεικίνητα θηλαστικά. Έχουν αυξημένες τις αισθήσεις τους και μαθαίνουν τον χώρο τους σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και πολύ καλά. Οπότε μπορούν να κινούνται με τεράστια ευκολία, όπως, επίσης, και να αναρριχούνται σε τοίχους, κάτι το οποίο τα καθιστά δύσκολα στην ανίχνευση και εξόντωσή τους. Παρόλο που οι αρουραίοι δεν είναι τόσο θαρραλέοι όσο τα ποντίκια, στην εξερεύνηση ενός καινούριου χώρου, και οι δύο φοβούνται το φως και τον θόρυβο, γι’ αυτό και η κίνηση τους γίνεται τις βραδινές ώρες όπου υπάρχει ησυχία.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να μας μαρτυρήσουν την ύπαρξη τρωκτικών στον χώρο μας. Ένα από αυτά είναι τα περιττώματα, τα οποία ανάλογα με το μέγεθος και την γυαλάδα μας μαρτυρούν το είδος αλλά και την πρόσφατη προσβολή του χώρου. Σαφώς τα μεγαλύτερα ανήκουν σε είδη αρουραίων, οι οποίοι είναι αυτοί που παράγουν περίπου 40 περιττώματα ημερησίως, σε αντίθεση με τα ποντίκια που παράγουν τα διπλάσια.

Φυσικά, οι ακαθαρσίες αυτές, εκτός από την δυσάρεστη οσμή, μπορούν να δημιουργήσουν αλλεργίες και μολύνσεις σε οτιδήποτε έρθει σε επαφή μαζί τους. Ένα δεύτερο στοιχείο είναι οι πατημασιές που αφήνουν πίσω τους. Τα ποντίκια έχουν μικρότερες σε μέγεθος πατημασιές, ενώ στους αρουραίους, ανάλογα με το σημείο που πατάει, δάχτυλα (rattus rattus) ή με τις πατούσες (rattus norvegicus) καταλαβαίνουμε και το είδος. Ακόμη, κάποια καφέ ίχνη, μπορεί να είναι το λίπος που αφήνουν πίσω τους σε τρύπες, τοίχους και γωνίες. Ίχνη τρωκτικών είναι επίσης και τα φαγωμένα έπιπλα και τρόφιμα. Η συχνή ζωντανή παρουσία των τρωκτικών μπορεί να σημαίνει πως βρίσκονται κοντά σε φωλιά ή φαγητό και απαιτεί την άμεση δράση μας, καθώς η ταχύτητα αύξησής τους είναι μεγάλη. Η ανίχνευση, πρέπει να γίνεται σχολαστικά, με γάντια, φακό και ενίοτε με κάμερα και οι χώροι παρατήρησης πρέπει να είναι πίσω από έπιπλα, ξύλα, πατώματα, πίσω από ηλεκτρικές συσκευές και ντουλάπια κουζίνας, και πολύ συχνά κάτω από τον νεροχύτη. Ακόμη, κοιτάμε προσεκτικά και τους εξωτερικούς χώρους, γύρω από το σπίτι ή την εργασία μας, σε άχυρα, ξύλα, κ.ά.. Η αναγνώριση του προβλήματος και η κλήση των ειδικών είναι μια καλή αρχή για την επίλυση του θέματος. Τα πιο σημαντικά βήματα όμως στην καταπολέμηση των τρωκτικών είναι η σωστή παρατήρηση και έλεγχος του χώρου, η επιλογή των κατάλληλων φαρμάκων για την μυοκτονία, η σωστή τοποθέτηση των φαρμάκων, η επαρκείς ποσότητά τους και τέλος η σωστή συνεργασία των ειδικών με τους ανθρώπους του χώρου της προσβολής.

ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ, ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΚΑΙ ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ ΑΠΟ ΕΙΔΙΚΟΥΣ, ΕΠΙΤΥΧΙΑ 100% και ΓΡΑΠΤΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

Η πολυετής πείρα μας στις απολυμάνσεις, με τον άριστο εξοπλισμό μας και τον άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό μας, εξασφαλίζουμε την επίλυση κάθε είδους απολύμανσης, απεντόμωσης, μυοκτονίας και μάλιστα στις πιό ανταγωνιστικές τιμές.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ;
Στατιστικά νοικοκυριών στην Αττική

Απολύμανση μυρμηγκιών 78%

Εξολόθρευση ποντικιών 99%

Απεντόμωση κουνουπιών 69%

Απολύμανση Κατσαρίδων 91%

 • ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΓΙΑ ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ
  ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ
 • ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΓΙΑ ΤΕΡΜΙΤΕΣ
  ΤΕΡΜΙΤΕΣ
 • ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΓΙΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ
  ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ
 • ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΓΙΑ ΜΥΓΕΣ
  ΜΥΓΕΣ
 • ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΓΙΑ ΨΥΛΛΟΥΣ
  ΨΥΛΛΟΙ
 • ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΓΙΑ ΚΟΡΙΟΥΣ
  ΚΟΡΙΟΙ
ΕΧΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΑΠΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ; ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ ΑΜΕΣΑ ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ