ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ:

Το κουνούπι είναι δίπτερο έντομο της οικογένειας Culicidae με 3.500 περίπου είδη ανά τον κόσμο. Παρόλο που η ποσότητα που λαμβάνουν από τα θύματά τους είναι ελάχιστη, το σάλιο που αφήνουν μολύνει την περιοχή, με αποτέλεσμα να τους αποδίδονται πάνω από 750.000 θάνατοι τον χρόνο. Το σώμα του είναι μακρύ και λεπτό, έχει μακριά άκρα, μεμβρανώδη φτερά και την προβοσκίδα που τα βοηθάει στην κατάποση. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, είναι ότι τα αρσενικά τρέφονται με γύρη και νέκταρ, σε αντίθεση με τα θηλυκά, τα οποία είναι και αυτά που τσιμπάνε τους ανθρώπους και τα ζώα. Ανάλογα με το είδος του ξενιστή που προτιμούν για τη λήψη αίματος διακρίνονται σε ανθρωπόφιλα (είδη με κύριους ξενιστές τους ανθρώπους), ζωόφιλα (θηλαστικά), ορνιθόφιλα (πτηνά), ερπετόφιλα (ερπετά), κ.λ.π. Ενώ, ανάλογα με τα σημεία όπου αναζητούν τον ξενιστή τους διακρίνονται οικοδίαιτα (προτιμούν τα σπίτια για αναζήτηση ξενιστή) ή αγροδίαιτα (τα συναντάμε στην ύπαιθρο), ενδόφιλα και εξώφιλα (προτιμούν εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους αντίστοιχα).


ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ:

Ο βιολογικός κύκλος των κουνουπιών αποτελείται από το αυγό, την προνύμφη, τη νύμφη, το ενήλικο ακμαίο έντομο.
•    Αυγό: το θηλυκό εναποθέτει τα αυγά του σχεδόν πάντα σε κάποια υδάτινη επιφάνεια (Αnopheles, Culex, Uranotaenia, Coquilletidia) ή υγρό χώμα (Aedes/Ochlerotatus), μεμονωμένα ή σε ομάδες και η ποσότητά τους φτάνει κατά μέσο όρο τα 300 αυγά. Η εκκόλαψη γίνεται ανάλογα με τις συνθήκες του περιβάλλοντος μεταξύ 1-3 ημερών και το μέγεθός τους δεν ξεπερνά τα 3 χιλιοστά.
•    Προνύμφη: η προνύμφη που δημιουργείται είναι υδρόβια και η διάρκεια ζωής της είναι περίπου μία εβδομάδα. Μοιάζει με σκουλήκι, δεν έχει πόδια και το σώμα της χωρίζεται στο κεφάλι, τον θώρακα και την κοιλία. Η ανάπτυξη σε αυτό το στάδιο, ειδικά με κατάλληλες συνθήκες, είναι αρκετά γρήγορη, γι’ αυτόν το λόγο και υπάρχουν 4 περίοδοι εξέλιξης. Η προνύμφη για να μεγαλώσει, χρειάζεται νερό και τροφή, την οποία την βρίσκουν σε μικροοργανισμούς μέσα στο νερό. Εξαιτίας αυτού, λοιπόν, τις βρίσκουμε σε λίμνες, βάλτους, υπονόμους και γενικά σε λακκούβες και σκουπίδια που περιέχουν νερό, καθώς η ξηρασία τις σκοτώνει.
•    Νύμφη: και σε αυτό το στάδιο, το κουνούπι παραμένει υδρόβιο και αρκετά ενεργητικό. Οι νύμφες χαρακτηρίζονται για τον μεγάλο τους θώρακα, που τους επιτρέπει να έχουν ένα αναπνευστικό σιφώνιο και έτσι παραμένουν στην επιφάνεια τους νερού, χωρίς να τρέφονται, για λιγότερο από 3 ημέρες.
•    Ακμαίο: στο τελικό στάδιο ανάπτυξης, το κουνούπι έχει κατά μέσο όρο 15 ημέρες διάρκεια ζωής και με το μέγεθός του να μην ξεπερνά τα 6 χιλιοστά στις περισσότερες περιπτώσεις. Στην τελική μορφή, όπως αναφέραμε και παραπάνω, η τροφική επιλογή διαφέρει ανάλογα με το φύλο, καθώς τα θηλυκά είναι αυτά που χρειάζονται το αίμα για την ανάπτυξη των αυγών τους.

ΕΙΔΗ:

Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 60 είδη που υπάγονται σε 7 γένη: 
Aedes , Anopheles, Culex , Coquillettidia, Culiseta, Uranotaenia & Ochlerotatus.
•    Aedes: αυτό το είδος αναπτύσσεται μέσα σε λακκούβες, κονσερβοκούτια, σπασμένα μπουκάλια κ.ά. και χαρακτηρίζεται για την μετάδοση του κίτρινου πυρετού, του δάγκειου, της φιλαρίασης και των ιογενών εγκεφαλίτιδων.
•    Anopheles: αυτό το είδος αναπτύσσεται σε στάσιμα καθαρά νερά, ενώ μπορούμε να τα βρούμε και σε έλη. Έχουν την ικανότητα να πετάνε και ευθύνονται για την μετάδοση της ελονοσίας.
•    Culex: αυτό το είδος το συναντάμε κυρίως στις πόλεις, γι’ αυτό και  αναπτύσσεται σε κελάρια, κονσερβοκούτια, πιάτα από γλάστρες εξωτερικά, ανθοδοχεία, κ.ά. και είναι υπεύθυνο για την μετάδοση της φιλαρίασης.


ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ:

Επειδή, όπως αναφέραμε, τα κουνούπια βρίσκονται σε χώρους με λιμνάζοντα νερά ή με υγρό έδαφος, πρέπει να προσέχουμε τους χώρους του σπιτιού μας να είναι καθαροί. Δηλαδή, είναι καλό να καθαρίζουμε τα στάσιμα νερά από γλάστρες, βαρέλια, κ.ά., να μαζεύουμε σκουπίδια που μπορεί να συλλέγουν νερό στο εσωτερικό τους και να περιποιούμαστε πολύ καλά τον κήπο μας, με το να κουρεύουμε το γρασίδι και τα δέντρα που ενδεχομένως υπάρχουν. Με αυτόν το τρόπο, μειώνουμε κάπως την αναπαραγωγή και την εκκόλαψη των προνυμφών. Βέβαια, για την καλύτερη αντιμετώπιση, κυρίως τους πιο ζεστούς μήνες, ακολουθούμε την μέθοδο της απεντόμωσης, από ειδικευμένο προσωπικό. Με την απομάκρυνση των λιμναζόντων νερών και την απεντόμωση κάθε 1-2 μήνες, πετυχαίνουμε να έχουμε την εμφάνιση κουνουπιών στο ελάχιστο. Για να διατηρήσουμε για μεγαλύτερο διάστημα αυτό το αποτέλεσμα, μπορούμε να εφαρμόζουμε και προνυμφοκτόνα στα στάσιμα νερά, στους θάμνους και κοντά σε υγρό χώμα, όπου μπορεί και να υπάρχουν προνύμφες και σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του ειδικού επιστήμονα. Ακόμη, η επιλογή του φαρμάκου (υδατοδιαλυτά σκευάσματα, κόκκους, στερεά με τη μορφή κάψουλας), γίνεται ανάλογα την περιοχή που βρίσκεστε και το περιβάλλοντα χώρο. Γι’ αυτές τις ενέργειες, η καλύτερη περίοδος εφαρμογής, είναι η αρχή της θερινής περιόδου, από την στιγμή που ξεκινάνε οι πιο ζεστές μέρες την άνοιξης, για να καταφέρουμε να εξαλείψουμε τις προνύμφες και να μειώσουμε στο ελάχιστο δυνατό την παρουσία κουνουπιών.

ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ, ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΚΑΙ ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ ΑΠΟ ΕΙΔΙΚΟΥΣ, ΕΠΙΤΥΧΙΑ 100% και ΓΡΑΠΤΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

Η πολυετής πείρα μας στις απολυμάνσεις, με τον άριστο εξοπλισμό μας και τον άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό μας, εξασφαλίζουμε την επίλυση κάθε είδους απολύμανσης, απεντόμωσης, μυοκτονίας και μάλιστα στις πιό ανταγωνιστικές τιμές.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ;
Στατιστικά νοικοκυριών στην Αττική

Απολύμανση μυρμηγκιών 78%

Εξολόθρευση ποντικιών 99%

Απεντόμωση κουνουπιών 69%

Απολύμανση Κατσαρίδων 91%

  • ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΓΙΑ ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ
    ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ
  • ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΓΙΑ ΤΕΡΜΙΤΕΣ
    ΤΕΡΜΙΤΕΣ
  • ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΓΙΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ
    ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ
  • ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΓΙΑ ΜΥΓΕΣ
    ΜΥΓΕΣ
  • ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΓΙΑ ΨΥΛΛΟΥΣ
    ΨΥΛΛΟΙ
  • ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΓΙΑ ΚΟΡΙΟΥΣ
    ΚΟΡΙΟΙ
ΕΧΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΑΠΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ; ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ ΑΜΕΣΑ ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ