Διενεργείται απεντόμωση κατσαρίδων με σχέδιο που υποστηρίζεται από την επιστημονική μας ομάδα απεντομώσεις κατσαρίδων Pest Guardian.

ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ


ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ:

Οι κατσαρίδες είναι έντομα που αποτελούν την τάξη των Βλαττοειδών (Blattodea, Blattaria) τα οποία πρωτοεμφανίστηκαν πριν από 200-300 χρόνια περίπου κατά την Λιθανθρακοφόρο περίοδο. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 3.500 διαφορετικά είδη, αλλά οι βασικές οικογένειες είναι 6. Στην χώρα μας αναφέρονται 20 από αυτά τα είδη. Το χρώμα τους ποικίλει από καφέ μέχρι μαύρο και το σώμα τους έχει σχήμα οβάλ, ενώ είναι πλατύ και ελαστικό, πράγμα που τους επιτρέπει να χωράνε ακόμη και από σχισμές του 1 χιλιοστού. Γι’ αυτόν τον λόγο μαζί με το γεγονός ότι είναι παμφάγο είδος, τις συναντάμε παντού, ενώ παρατηρούμε ιδιαίτερη δραστηριότητα την νύχτα καθώς είναι κυρίως νυχτόβια έντομα.

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ:

Ο βιολογικός κύκλος των κατσαρίδων αποτελείται από το αυγό, την νύμφη και το τέλειο ενήλικο έντομο. Τα αυγά βρίσκονται μέσα σε μια ωοθήκη (ootheca), η οποία είναι σε σκούρο χρώμα και διατηρείται από τα θηλυκά, στο πίσω μέρος του σώματός τους, κάτω από την κοιλιά για 2-3 εβδομάδες (γερμανική κατσαρίδα). Οι νύμφες που εκκολάπτονται είναι σχεδόν λευκές και τα φτερά τους έχουν μια μεμβρανώδη μορφή, ενώ δεν μπορούν ακόμη να τα χρησιμοποιήσουν. Σε αυτό το στάδιο είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τον αριθμό τους, καθώς οι κατσαρίδες αλλάζουν συχνά δέρμα και αυτό το οποίο πέφτει κάτω, καταναλώνεται από τις υπόλοιπες για την ανάπτυξή τους.

ΕΙΔΗ:
•    Βlattella Germanica (Γερμανική κατσαρίδα)

Αυτό το είδος φτάνει τα 12-15 mm σε μήκος, τα φτερά τους είναι ίσα ή λίγο μεγαλύτερα από το σώμα τους και το χρώμα τους είναι καφέ με 2 μαύρες κηλίδες. Στον βιολογικό τους κύκλο, τα θηλυκά κουβαλάνε πάνω τους τις ωοθήκες (4-8) μέχρι την εκκόλαψη των αυγών (35-40) και η περίοδος αυτή υπολογίζεται στις 30 μέρες. Οι νύμφες παραμένουν σε αυτό το στάδιο από 6 εβδομάδες μέχρι 6 μήνες και ο αριθμός των εκδύσεων είναι 5-7 φορές. Αυτό το είδος προτιμάει τα πιο θερμά περιβάλλοντα και το βρίσκουμε σε θερμαινόμενα κτίρια και πλοία, ενώ δεν έχει την δυνατότητα να πετάει. Στα σπίτια συνήθως βρίσκεται στα ντουλάπια της κουζίνας, κάτω από ηλεκτρικές συσκευές, μέσα σε σωλήνες νερού, ξύλινες κάσες πόρτας, καλοριφέρ και σε φθορές τοίχων και πατωμάτων.


•    Periplaneta Americana (Αμερικανική κατσαρίδα)

Αυτό το είδος φτάνει σε μήκος τα 28-44 mm και έχει καστανοκόκκινο χρώμα. Τα έλυτρά του διαφέρουν ανάλογα με το φύλο, καθώς στο θηλυκό ίσα που καλύπτουν το σώμα, ενώ στο αρσενικό είναι αισθητά μεγαλύτερα. Και σε αυτήν την περίπτωση το θηλυκό κουβαλάει τις ωοθήκες (10-15) για αρκετό καιρό και η περίοδος εκκόλαψης των αυγών (6-28) 1-2 μήνες. Τα νυμφικό στάδιο κρατάει από 5 έως 15 μήνες, οι εκδύσεις του είναι 7-13 και σαν τέλειο έντομο το βρίσκουμε σε αποχετεύσεις και φρεάτια. Η διαφορά του με την γερμανική κατσαρίδα, είναι ότι σε μεγάλες θερμοκρασίες γίνεται περισσότερο δραστήριο με αποτέλεσμα να πετάει.


•    Supella Longipalpa (Με σκούρο δακτύλιο κατσαρίδα)

Αυτό το είδος έχει 10-15 mm, είναι καστανό-κίτρινο και όπως το προηγούμενο τα φτερά του αρσενικού είναι μεγαλύτερα, ενώ του θηλυκού είναι ίσα με το σώμα του. Εδώ το ¨κουβάλημα¨ των ωοθηκών (1-18) γίνεται για μια μόνο ημέρα, ο αριθμός των αυγών είναι 16, ενώ η περίοδος εκκόλαψης κρατάει 1-2 μήνες. Το νυμφικό στάδιο κρατάει 2-4 μήνες και οι εκδύσεις του είναι 6-8. Βρίσκουμε και αυτό το είδος, όπως και την γερμανική, σε θερμαινόμενα κτίρια, ανάμεσα σε ξύλινες επιφάνειες, βιβλιοθήκες και ταπετσαρίες τοίχων, με την διαφορά ότι αυτό το είδος μπορεί να πετάξει σε υψηλές θερμοκρασίες.


•    Blatta Orientallis (Κοινή κατσαρίδα/ Ασιατική) 

Καταλήγοντας στην κοινή κατσαρίδα να αναφέρουμε πως φτάνει τα 25-30 mm, έχει σκούρο καφέ προς μαύρο χρώμα και τα φτερά τους αναπτύσσονται περίπου τα ¾ στο αρσενικό, ενώ στο θηλυκό καθόλου. Οι ωοθήκες (10-15) αφήνονται μέσα σε λίγες ώρες από το θηλυκό και ο αριθμός των αυγών είναι 16. Το νυμφικό στάδιο κρατάει 5-9 μήνες και ο αριθμός των εκδύσεών τους είναι 6-10. Αυτό το είδος το βρίσκουμε σε υγρά σημεία, σε υπόγεια, λεβητοστάσια, ακόμη και σε σκουπίδια και σε τοίχους σπιτιών, ενώ δεν έχει την δυνατότητα να πετάει, όπως και η γερμανική.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:

Δυστυχώς, δεν είναι εύκολο να αντιληφθούμε την παρουσία της κατσαρίδας, καθώς στα 2 πρώτα στάδια (ωοθήκη, νύμφη) βρίσκονται σε πολύ καλά προστατευμένα μέρη, ενώ και μετά σαν τέλειο έντομο εμφανίζονται ως νυκτόβια, κυρίως την νύχτα. Αφήνουν κάποιες φορές στο πέρασμά τους καφέ κηλίδες, αλλά αυτές αντιλαμβάνονται ευκολότερα κοντά στις φωλιές τους ή σε υγρά σημεία.

ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ:

Επειδή οι κατσαρίδες ζουν σε αρκετά προστατευμένο περιβάλλον και η δραστηριότητα τους είναι κυρίως το βράδυ, για να αναζητήσουν τροφή, πρέπει να γίνεται λεπτομερείς έλεγχος για τον σχεδιασμό μια αποτελεσματικής θεραπείας. Ο καλύτερος έλεγχος, γίνεται με καθρέφτη και φακό κατά τις βραδινές ώρες, ώστε να ανακαλύψουμε κάποια περιττώματα ή υπολείμματα δέρματος από τις νύμφες. Έπειτα γίνεται απεντόμωση από εξειδικευμένα άτομα, με ειδικά εντομοκτόνα υπό μορφή γαλακτωμάτων, διαλυμάτων, αερολυμάτων, σκόνης και δολώματα ή παγίδες σε μορφή gel. Η επιλογή γίνεται ανάλογα με το μέρος που τοποθετούνται (συρτάρια, βιβλιοθήκες, ντουλάπες, κ.ά.). Τα σκευάσματα πρέπει να τοποθετούνται σε σημεία ελεγχόμενα και κοντά σε πιθανές φωλιές. Με τον τρόπο αυτό πετυχαίνουμε καλύτερο έλεγχο των πληθυσμών και εν τέλη την ολοκληρωτική εξόντωσή τους.

ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ, ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΚΑΙ ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ ΑΠΟ ΕΙΔΙΚΟΥΣ, ΕΠΙΤΥΧΙΑ 100% και ΓΡΑΠΤΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

Η πολυετής πείρα μας στις απολυμάνσεις, με τον άριστο εξοπλισμό μας και τον άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό μας, εξασφαλίζουμε την επίλυση κάθε είδους απολύμανσης, απεντόμωσης, μυοκτονίας και μάλιστα στις πιό ανταγωνιστικές τιμές.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ;
Στατιστικά νοικοκυριών στην Αττική

Απολύμανση μυρμηγκιών 78%

Εξολόθρευση ποντικιών 99%

Απεντόμωση κουνουπιών 69%

Απολύμανση Κατσαρίδων 91%

 • ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΓΙΑ ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ
  ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ
 • ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΓΙΑ ΤΕΡΜΙΤΕΣ
  ΤΕΡΜΙΤΕΣ
 • ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΓΙΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ
  ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ
 • ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΓΙΑ ΜΥΓΕΣ
  ΜΥΓΕΣ
 • ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΓΙΑ ΨΥΛΛΟΥΣ
  ΨΥΛΛΟΙ
 • ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΓΙΑ ΚΟΡΙΟΥΣ
  ΚΟΡΙΟΙ
ΕΧΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΑΠΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ; ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ ΑΜΕΣΑ ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ