Pest Pedia ΜΥΓΕΣ: Ταυτοποίηση και μέθοδος απεντόμωσης Μύγας υγειονομικού ενδιαφέροντος.

ΜΥΓΑ


ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ:

Στην τάξη των δίπτερων εντόμων και στην υπόταξη Brachycera ανήκει το έντομο της μύγας. Οι μύγες είναι τα πιο διαδεδομένα έντομα στο σπίτι και ευθύνονται για σημαντικές ασθένειες, όπως ο τύφος, η σαλμονέλα, η χολέρα, κ.ά., ενώ έχει παρατηρηθεί από τους επιστήμονες, ότι στα πόδια της βρίσκονται πάνω από 5 εκατομμύρια βακτήρια. Βέβαια, οι μύγες, κάνουν μια από τι σημαντικότερες δουλειές για εμάς, γιατί ανακυκλώνουν με γρήγορους ρυθμούς ζωικά και φυτικά κατάλοιπα. Η δραστηριότητά της εντοπίζεται την νύχτα και τρέφεται με χυμούς φρούτων, υγρά και ακαθαρσίες ζωντανών οργανισμών ή ακόμη και με αίμα ζώων και ανθρώπων. Οι ιδανικές θερμοκρασίας επιβίωσης είναι γύρω στους 30 βαθμούς και γι’ αυτό τους χειμερινούς μήνες επιβιώνουν μόνο ως προνύμφες και νύμφες. 

Η ενήλικη μύγα έχει μέγεθος 5-8 χιλιοστά, με τα θηλυκά να είναι λίγο μεγαλύτερα και το χρώμα τους είναι ανοιχτό ή σκούρο γκρι. Διαθέτουν 6 πόδια, ένα ζεύγος φτερών, μικρές κεραίες και κάποιες τρίχες στην κοιλιακή χώρα, από τις οποίες μυρίζουν και γεύονται το οτιδήποτε. Το χαρακτηριστικό που της ξεχωρίζει είναι τα μεγάλα μάτια τους, τα οποία έχουν κίτρινο περίγραμμα, αποτελούνται από πολλά μικρά μέρη και το καθένα έχει την δική του πηγή εντοπισμού φωτός. Στα μάτια δεν διαθέτουν βλεφαρίδες, αλλά καθαρίζονται συνέχεια με τα πόδια τους.


ΕΙΔΗ:

Η οικιακή μύγα (Musca domestica Linnaeus, 1758) είναι έντομο της τάξης των δίπτερων, ανήκει στο φύλλο των αρθρόποδων και κατατάσσεται στην οικογένεια Muscidae. Παρόλο που είναι το πιο διαδεδομένο είδος, στην Ελλάδα συναντούμε και την μύγα του προσώπου (Muscaautumnalis), την μύγα του στάβλου (Stomoxyscalcitrans) και τις γνωστές μας κρεατόμυγες (Haemotobiairritans, Sarcophagacruentata και Sarcophagahaemorrhoidalis). Οι μύγες αυτές βρίσκονται σε όλο τον κόσμο, είναι τριχωτές, μεγάλες και έχουν ένα ιριδίζων γκρι χρώμα. Είναι πτωματοφάγες, γι’ αυτό και εναποθέτουν τις προνύμφες τους σε νεκρούς οργανισμούς, ενώ μπορούν να προκαλέσουν μυϊάσεις που επηρεάζουν διάφορα μέρη του σώματος, ανάλογα με το σημείο προσβολής, όπως οφθαλμούς, δέρμα, ρινοφαρυγγική κοιλότητα, εντερικό σωλήνα, κλπ. Άλλες μύγες πολύ γνωστές στο είδος τους, είναι οι χρυσόμυγες (Calliphoridae) και οι αλογόμυγες (Tabanidae). Οι χρυσόμυγες έχουν μέγεθος 4-16 mm, χρώμα ιριδίζον μπλε ή πράσινο και αναπτύσσονται σε νεκρά ζώα, σάπια φυτά, περιττώματα και σκουπίδια. Είναι αρκετά επικίνδυνες για την υγεία, καθώς μεταδίδουν νοσήματα μέσα από τις πληγές των ζωντανών οργανισμών και προσβάλουν τους ιστούς. Οι αλογόμυγες ή αλλιώς ταβάνια, είναι παγκόσμιας εμβέλειας και τρέφεται και αυτή από ζωντανούς οργανισμούς και αγαπούν το υγρό στοιχείο, καθώς στον βιολογικό κύκλο τους, το θηλυκό, αφήνει τα αυγά του σε υγρά, λασπώδη μέρη. Έχουν μια μεγάλη δράση κατά τους ζεστούς μήνες και εντοπίζουν το θύμα τους με την όσφρηση, σε συνδυασμό με το διοξείδιο του άνθρακα.

Ακόμη, επειδή τα θηλυκά τρέφονται με πολλές διακοπές στο γεύμα τους, προκαλούν πολλά τσιμπήματα και είναι υπεύθυνα για τη μετάδοση πολλών ασθενειών όπως του άνθρακα, της τουλαραιμίας, της ασθένειας του Lyme, της ασθένειας surra και της λοΐσης που είναι η σοβαρότερη ασθένεια που μεταδίδεται στον άνθρωπο. Εκτός από αυτά τα είδη, υπάρχουν και τα Psychodidae, που παρόλο που είναι της οικογένειας των φλεβοτόμων, αναφέρονται ως μυγάκια. Αυτό το είδος είναι αρκετά τριχωτό, το χρώμα του είναι υποκίτρινο με γκρι καφέ και αναπτύσσονται σε φρεάτια και λύματα. Τα βρίσκουμε αρκετά συχνά στην κουζίνα και στο μπάνιο, καθώς αγαπούν την υγρασία και το άφθονο φαγητό. Τα συγκεκριμένα, μπορούν να γίνουν πολύ επικίνδυνα, γιατί εκτός ότι απομυζούν τις νυχτερινές ώρες αίμα από ζωντανούς οργανισμούς, μεταφέρουν ασθένειες, όπως η σπλαχνική λεϊσμανίαση (Καλα-αζάρ), δερματική λεϊσμανίαση, κ.α..

Τέλος, υπάρχουν τα  Fanniacanicularis και Drossophyllamelanogaster (μυγάκια των φρούτων), που πήραν το όνομά τους από το μικρό τους μέγεθος και από το γεγονός ότι αναπτύσσονται σε φρούτα και λαχανικά, τα οποία βρίσκονται σε αποσύνθεση. Εντοπίζονται σε όξινο περιβάλλον, έχουν 3-4 χιλιοστά μήκος και το χρώμα τους είναι ανοιχτό καφέ με κόκκινα μάτια.


ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ:

Τα στάδια ζωής της μύγας είναι τα αυγό, η προνύμφη, η οποία αποτελείται από 3 στάδια, η νύμφη και το ενήλικο ακμαίο έντομο.
•    Αυγό: τα αυγά είναι λευκού/μπεζ χρώματος και έχουν μέγεθος 1,2 χιλιοστά. Εναποθέτονται σε ζωικά απόβλητα ή υγρά οργανικά υλικά και η εκκόλαψή τους διαρκεί μόλις μία μέρα. Ο αριθμός τους είναι μεγάλος, καθώς μια θηλυκή μύγα μπορεί να γεννήσει μέχρι και 500 αυγά μέσα σε 3-4 ημέρες.
•    Προνύμφη: οι προνύμφες μοιάζουν με σκουλήκια, καθώς δεν διαθέτουν τρίχες, ούτε πόδια και έχουν μήκος 9,5 έως 19,1 χιλιοστά. Για να αναπτυχθούν θέλουν θερμό και υγρό περιβάλλον, γι’ αυτό και σε θερμοκρασίες αρκετά υψηλές, η εκκόλαψη γίνεται μέσα σε 8-24 ώρες. Η κατάλληλη τροφή, είναι ρίζες φυτών ή δέρμα από ζωντανά ή και νεκρά, σε αποσύνθεση, ζώα.
•    Νύμφη: όταν ολοκληρωθεί και το 3ο στάδιο ανάπτυξης της προνύμφης, μετακινείται σε ένα στέρεο και στεγνό έδαφος και δημιουργεί ένα σκληρό κέλυφος (puparium), μέσα στο οποίο αναπτύσσεται η χρυσαλίδα. Αν οι συνθήκες είναι κατάλληλες, η νύμφη μέσα σε 3 ημέρες έως 5 εβδομάδες αναδύεται από το κουκούλι της, σε μια ενήλικη μύγα.
•    Ενήλικη: με την εκκόλαψη, τα φτερά ξεδιπλώνονται και σκληραίνουν και έτσι τους δίνεται η δυνατότητα να πετάξουν. Το μέγιστο ύψος που φτάνουν είναι τα 2 μέτρα. Ο μέσος όρος ζωής της μύγας, είναι 6-8 εβδομάδες για τα θηλυκά και 4-7 για τα αρσενικά.


ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ:

Οι οικιακές μύγες προσελκύονται από νεκρά ζώα, περιττώματα και γενικά σε περιοχές που υπάρχει ύλη σε αποσύνθεση. Άρα τα μέρη που μπορούμε να την βρούμε, είναι σε κάδους απορριμμάτων, νεκρά ζώα στο δρόμο, φάρμες, στάβλους και σε περιοχές με αποσυνθεμένη οργανική ύλη. Όταν ξεκινάμε να κάνουμε επιθεώρηση, κοιτάμε προσεκτικά τα παράθυρα, τα ταβάνια, τους τοίχους, τις πόρτες, τα σιφόνια, τους κάδους με τα σκουπίδια και την τροφή των ζώων μας. Η επιθεώρηση στους εξωτερικούς χώρους γίνεται στους κάδους σκουπιδιών, στα μπολ φαγητών των κατοικίδιων, γύρω γύρω από το σπίτι, στα φυτά, σε περιττώματα και σε σημεία με σωρούς κομποστοποίησης και αποσύνθεσης.

Η καταπολέμηση στους εσωτερικούς χώρους, μπορεί να γίνει με ηλεκτρικές εντομοπαγίδες, με τη χρήση δολώματος και με την μέθοδο της ψυχρής εκνέφωσης.
•    Ηλεκτρικές εντομοπαγίδες με κολλώδεις επιφάνειες: διαθέτουν υπεριώδεις ακτίνες, που προσελκύουν και φυλακίζουν μέσα τους μύγες και άλλα έντομα. Η ηλεκτρική εντομοπαγίδα θα πρέπει να τοποθετείται πίσω από πόρτες και παράθυρα που ανοίγουν προς τον εξωτερικό χώρο, ώστε να μειωθεί το ενδεχόμενο οι μύγες να προσελκύονται από ανταγωνιστικές πηγές φωτός. Επίσης, πρέπει να ελέγχονται σε εβδομαδιαία βάση για τυχόν αλλαγή της κόλλας, ενώ πρέπει να αλλάζονται κάθε εξάμηνο.
•    Χρήση δολώματος: αυτή η μέθοδος προτιμάται σαν εναλλακτική, σε μέρη που δεν μπορούν να τοποθετηθούν εντομοπαγίδες. Τα δολώματα υπάρχουν στην μορφή σκόνης, που διαλύοται σε νερό και βάφοται με πινέλο ή ψεκάζοται σε επιφάνειες .
•    Εκνέφωση : Η εφαρμογή της εκνέφωσης είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος εξάλειψης των μυγών και αναφέρεται στον ψεκασμό με ειδικό εντομοκτόνο όπου συνήθως μόνο τα πυρεθρινοειδή σκευάσματα προορίζονται γι’ αυτή τη χρήση. Για την εφαρμογή του, καλούμε τον ειδικό επιστήμονα στις απεντομώσεις και ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του. Ο  ψεκασμός γίνεται στον αέρα με την χρήση εκνεφωτήρα και απαιτεί την εκκένωση του χώρου, όπως και καλό αερισμό πριν εισέλθουμε ξανά σε αυτόν.
Όσον αφορά τους εξωτερικούς χώρους, οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται, είναι οι παγίδες και η χρήση εντομοκτόνου.
•    Παγίδες: ο τρόπος αυτός προτιμάται όταν δεν είναι εφικτή η χρήση του εντομοκτόνου και είναι μια λύση να περιορίσουμε την αναπαραγωγή των θηλυκών. Οι παγίδες αυτές, λειτουργούν ως ελκυστικό μέρος να εναποθέσουν τα αυγά τους, με αποτέλεσμα να εισέρχονται μέσα σε αυτό, αλλά μην μπορούν να ξαναβγούν. Η τοποθέτησή τους, πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 9 μέτρα, από το σημείο που θέλουμε να προστατέψουμε από τις μύγες και να φτάνουν το ύψος των ματιών και σε σημείο που χτυπάει ο ήλιος. Δεν πρέπει να ξεχνάμε να τις ελέγχουμε, για τυχόν αλλαγή, κάθε εβδομάδα και πάντα να ακολουθούμε τις οδηγίες της συσκευασίας.
•    Εντομοκτόνο: η απεντόμωση γίνεται από εξειδικευμένο προσωπικό και επαναλαμβάνεται κάθε μήνα, κατά τους θερινούς μήνες. Η εφαρμογή γίνεται σε παράθυρα, πόρτες, κουφώματα, εξωτερικά φώτα και απλίκες, μαρκίζες και σε οτιδήποτε άλλο παρατηρηθεί ότι ξεκουράζονται οι μύγες. Και σε αυτήν την περίπτωση, ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες τους ειδικού προσωπικού, για τα καλύτερα αποτελέσματα και φυσικά, την ασφάλειά μας. 

ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ, ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΚΑΙ ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ ΑΠΟ ΕΙΔΙΚΟΥΣ, ΕΠΙΤΥΧΙΑ 100% και ΓΡΑΠΤΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

Η πολυετής πείρα μας στις απολυμάνσεις, με τον άριστο εξοπλισμό μας και τον άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό μας, εξασφαλίζουμε την επίλυση κάθε είδους απολύμανσης, απεντόμωσης, μυοκτονίας και μάλιστα στις πιό ανταγωνιστικές τιμές.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ;
Στατιστικά νοικοκυριών στην Αττική

Απολύμανση μυρμηγκιών 78%

Εξολόθρευση ποντικιών 99%

Απεντόμωση κουνουπιών 69%

Απολύμανση Κατσαρίδων 91%

  • ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΓΙΑ ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ
    ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ
  • ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΓΙΑ ΤΕΡΜΙΤΕΣ
    ΤΕΡΜΙΤΕΣ
  • ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΓΙΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ
    ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ
  • ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΓΙΑ ΜΥΓΕΣ
    ΜΥΓΕΣ
  • ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΓΙΑ ΨΥΛΛΟΥΣ
    ΨΥΛΛΟΙ
  • ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΓΙΑ ΚΟΡΙΟΥΣ
    ΚΟΡΙΟΙ
ΕΧΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΑΠΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ; ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ ΑΜΕΣΑ ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ